perjantaina, syyskuuta 07, 2007

Sale or not to sale


Karjalakysymys on saanut vaihteeksi palstatilaa, vai pitäisikö sanoa vihdoinkin. Kainuun Sanomien uutinen 15.8. Venäjän suunnitelmista myydä Karjala Suomelle polkaisi käyntiin spekulaatiot siitä, oliko Karjala kaupan ja oliko Koivistolla salainen tukijaryhmä selvittämässä Karjalan kauppahintaa. 90-luvun alkupuolen vaikuttajat niin Venäjältä kuin Suomeltakin ovat kilvan tuoneet julki omia käsityksiään asiasta ja onpa joukkoon ilmaantunut muutama sellainenkin, jonka muisti on herännyt vasta nyt. Hauskana esimerkkinä tutkija Jukka Seppinen, joka ehätti tunnustamaan toimineensa Neuvostoliiton politbyroon viestinviejänä, eli tehneensä itse sitä samaa mistä on suomettuneisuuden ajan poliitikkoja syyttänyt kokonaisen kirjan verran.




Otetaanpa lyhyt kertaus mitä on tähän mennessä tapahtunut:



15.8.2007 Raimo Viiret, Kainuun Sanomat: Jeltsin kaupitteli Karjalaa, Suomi piti hintaa liian kalliina Salainen asiantuntijaryhmä arvioi presidentti Koivistolle hintaa ja perusrakenteiden kunnostuksen kustannuksia

16.8.2007 Esko Aho: Ei muistikuvaa, että Karjalan palautus olisi ollut esillä, mutta Ahon mielestä ei ole mahdotonta, että presidentti Mauno Koivistolla olisi ollut asiantuntijaryhmä, joka olisi arvioinut Karjalan palautusta ja kustannuksia.



16.8.2007 Jaakko Blomberg: Eläkkeellä oleva diplomaatti ja entinen Viron suurlähettiläs Jaakko Blomberg sanoi, ettei ole tietoinen, että presidentti Mauno Koivistolla olisi ollut asiantuntijatyöryhmä, joka olisi arvioinut luovutetun Karjalan arvoa ja jälleenrakentamista.


21.08.2007 Gennadi Burbulis: Ahon kanssa Suomen ja Venäjän välisen naapuruussopimuksen allekirjoittanut Venäjän entinen valtiosihteeri sanoo, ettei Venäjän johdosta kukaan eikä koskaan ole luvannut Suomelle Karjalaa takaisin. Hän arvioi väitteissä olevan kyse Suomen sisäisestä keskustelusta, mutta sanoo olevansa myös valmis haastamaan Kainuun Sanomat oikeuteen, jos hän arvioi, että lehti loukkaa Venäjän kansallista kunniaa.

23.8.2007 Mauno Koivisto: "Mitään tarjousta ei Neuvostoliiton tai sen jälkeen Venäjän taholta tehty rajan tarkistuksista, eikä Suomen puolelta esitetty. Mitään työryhmiä ei minun toimestani asetettu, enkä tiedä, että sellaisia olisi muidenkaan toimesta asetettu. Asiassa ei ole perää"

24.8.2007 Kainuun Sanomat: Salainen Karjala-työryhmä oli mahdollisesti osaprojekti laajemmassa selvitystyössä, jota Karjala-kysymyksestä 1991-92 Suomessa tehtiin. Yksi noin kymmenen hengen työryhmän jäsenistä on viimeksi perjantaina vahvistanut Kainuun Sanomille, että kaikki hänen aikaisemmin lehdelle kertomansa tiedot ovat totta. Muusta hän nyt Kainuun Sanomien mukaan vaikenee. Kainuun Sanomat kertoo lähteensä olevan yhteiskuntatalouden arvostettu ja ansioitunut asiantuntija, jolla ei ole minkäänlaisia sidoksia Karjalan palauttamisasialle omistautuneisiin ryhmiin tai henkilöihin. Hänellä ei ole mitään muutakaan, esimerkiksi poliittista intressiä asiassa.

24.8.2007 Mauno Koivisto: "Mitään työryhmää ei ollut, eikä mitään laskelmia. Laskelmia ei olisi voinutkaan tehdä. Kysymys on paitsi materiaalisista myös henkisistä asioista, joille ei voida laskea hintaa. Absurdi koko ajatuskin, että päädyttäisiin johonkin summaan".
"Tässä on se vaara, että se [Karjala-tarjous] on pian historian oppikirjoissa".
"Mitä tähän lisätään, sisältää aina sen vaaran, että sieltä löytyy jokin langanpätkä, josta yritetään jotakin kehittää."
"Siksi en aio lausua mitään lehtimiesmoraalista, totuudessa pysymisestä enkä vastuullisuudesta valtakunnan asioiden käsittelyssä, vaan toteaisin vain, että mikäli minä voin todeta, tämä juttu oli muiltakin osin perätön."

28.8.2007 Andrei Fjodorov: Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtaja Andrei Fjodorov kertoo Argumenti Nedeli -lehden kolumnissa, että Venäjä laski Boris Jeltsinin presidenttikaudella hinnan Suomelta anastamalleen siivulle Karjalaa. Hinta laskettiin myös Kuriilien saarille. Kaikki nämä suunnitelmat jäivät kuitenkin paperille.

4.9.2007 Jukka Seppinen: "NKP:n politbyroo lähetti kauttani viestejä Karjalasta".
"Liettuan pääministeri Kazimiera Prunskiene otti Karjalan kanssani esille jo kesällä 1990 ja sanoi, että kun Baltian maat ovat itsenäistyneet, sitten tulee luovutetun Karjalan vuoro"

5.9.2007 Jaakko Blomberg: vahvistaa Kainuun Sanomille uudelleen muistikuvansa, että Karjalan palauttamisen kustannuksia selvitettiin työryhmässä. Blombergin mukaan työryhmää ei asettanut presidentti Koivisto. Kainuun Sanomien lähteen mukaan voi olla, että työryhmä ei ollut virallisesti presidentin asettama, mutta se oletti toimivansa hänen käskystään.

5.9.2007 Jorma Pietala: Suomi olisi tehnyt hyvät kaupat, jos Venäjä olisi tarjonnut Karjalaa takaisin 1990-luvun alussa laskemallaan hinnalla. Talousmaantieteen lehtori Jorma Pietala Helsingin Kauppakorkeakoulusta arvioi, että 15 miljardin euron kauppahinta olisi ollut kohtuullinen.

5.9.2007 Veikko Saksi: ProKarelia –järjestön pääsihteerin mukaan "Ajatus, että uhri maksaisi ryöstösaaliin palauttamisesta, on groteski pila", hän sivaltaa. Saksin mukaan yleisen oikeustajun mukaisesti ryöstäjän tehtävänä on palauttaa omaisuus ja maksaa korvauksia aiheuttamastaan vahingosta, ei toisin päin. "

5.9.2007 Andrei Fjodorov: Koivisto ja Väyrynen tiesivät Karjala-tunnusteluista.

6.9.2007 Paavo Väyrynen: Vakavasti otettavia viestejä Karjalan myymisestä ei tullut. Väyrysen mielestä julkisuuden kautta on nyt vain vahvistunut kuva, että Venäjällä ei ollut valmiutta Karjalan palauttamiseen

6.9.2007 Juri Derjabin: ”Aho nyt ainakin tiesi ja Koivisto ja Väyrynen myöskin” (Kainuun Sanomien Raimo Viirretin mukaan)


7.9.2007 Heikki Talvitie: Venäjällä on voitu hyvinkin laskeskella hintaa Karjalalle. Suomen omasta Karjala-työryhmästä Talvitie ei tiedä mitään.


Ei kommentteja: