lauantaina, elokuuta 25, 2007

Lähdesuojalla sitten, jos ei muulla...


Kainuun Sanomien vastaus siihen kuinka presidentti Koivisto julisti heidän uutisensa perättömäksi osoittautui sitten pettymykseksi. KS näyttää todellakin lähteneen soitellen sotaan. Mitään väittämistään se ei pysty todeksi todistamaan, vetoaa vain nimettömän lähteensä lähdesuojaan. Tämähän oli tietysti jollakin tavalla arvattavissa. KS kokeili kepillä jäätä ja vetäytyy nyt lähdesuojan taakse pysyen kyllä yhä väitteissään, vaikka ei saanutkaan julkisuuteen laskemilleen epäilyille katetta. Tässä on jo hieman syytä epäillä toimittajan motiiveja. Koko jutussa näyttää olevan tämän lähteenkin osalta aika paljon epäilyjä. Spekulaatiosta tehtiin uutinen ja toimittaja Viirretkin näyttää nyt pikkuhiljaa siirtävän vastuuta uutisesta lähteelleen.

__

Karjala-työryhmä saattoi olla osa laajempaa selvittelyä
24.08. - 18:15
Työryhmän jäsen pitää ajankohtaa liian aikaisena asian julkiselle jatkamiselle
Raimo Viirret
Kajaani

Salainen Karjala-työryhmä oli mahdollisesti osaprojekti laajemmassa selvitystyössä, jota Karjala-kysymyksestä 1991-92 Suomessa tehtiin.

Yksi noin kymmenen hengen työryhmän jäsenistä on viimeksi perjantaina vahvistanut Kainuun Sanomille, että kaikki hänen aikaisemmin lehdelle kertomansa tiedot ovat totta. Muusta hän nyt vaikenee.

Hän on aikaisemmin päätellyt, että tämä luovutetun Karjalan palauttamisen yhteiskuntataloudellista laskentaa tehnyt työryhmä oli vain osa laajempaa arviointia, jota tuona aikoina Suomen viranomaiset Karjalan suhteen tekivät.
Kainuun Sanomien lähde on yhteiskuntatalouden arvostettu ja ansioitunut asiantuntija Suomessa. Hänellä ei ole minkäänlaisia sidoksia Karjalan palauttamisasialle omistautuneisiin ryhmiin tai henkilöihin. Hänellä ei ole mitään muutakaan, esimerkiksi poliittista intressiä asiassa.

Tämä salaisen työryhmän jäsen ei myöskään ole itse missään vaiheessa hakeutunut asiassa julkisuuteen, päin vastoin.

Hän suostui varhemmin erittäin vastahakoisesti ja vain ehdottoman lähdesuojan alla vahvistamaan ja tarkentamaan Kainuun Sanomien toisaalta hankkimat tiedot työryhmän työstä ja omasta tehtävästään työryhmässä.

Varsinkaan presidentti Mauno Koiviston kannanoton (Helsingin Sanomat 24.8.) jälkeen hän ei halua, että asian käsittelyä enää jatketaan julkisuudessa. Ajankohta on siihen vielä liian varhainen ja hän pelkää julkisuuden häiritsevän naapurivaltioiden välisiä suhteita.

Lähteen aikaisemmin kertoman tiedon mukaan vuodenvaihteessa 1991-92 työskenteli salainen presidentiltä tehtävän saanut asiantuntijatyöryhmä. Sen piti suhteellisen nopeasti laskea käytettävissä olevien tietojen perusteella Suomen sodassa menettämän Karjalan luovutushinnan realistisuus sekä olemassa olevan infrastruktuurin uudistamiskustannukset. Asiantuntijoiden kokoamat laskelmat vedettiin yhteen Santahaminassa. Luovutusarvo olisi ollut 64 miljardia markkaa, mutta pitkällä aikavälillä kustannukset olisivat nousseet moninkertaisiksi.

Kainuun Sanomien vahvistamattoman käsityksen mukaan laskennan kohteena ollut alue olisi ollut Laatokan Karjalassa ja Kannaksella. Työ ei olisi koskenut Petsamoa, eikä Sallasta ja Kuusamosta luovutettuja alueita. On myös mahdollista, että itäinen osa kannasta ei olisi kuulunut alueeseen.

Lähteen tiedon mukaan työryhmä oli asetettu sen jälkeen, kun presidentti Boris Jeltsinin hallinnolta tuli Koivistolle epävirallinen viesti siitä, että Karjalan kysymys on avoin käsiteltäväksi.


___________

Asiasta kolmanteen, kukahan mahtoi olla se päätoimittaja, johon ProKarelia luotti "Halosen vappupuhetta" levitellessään ja tiedotellessaan siitä 16. tammikuuta 2006 verkkosivuillaan? Veikko Saksi Pro Kareliasta kertoi 18.1.2006 Iltasanomissa että: "(he) olivat saaneet tiedon vappupuheesta eräältä entiseltä päätoimittajalta, joka vahvisti itse tarkistaneensa asian."

Sen verran hanakasti ProKarelia ja palautusjärjestöt ovat tarttuneet tähän Koiviston Karjala-kaupankäyntiin, että herää pakostakin epäilys, mahtaakohan samat "toimittajat" olla tässäkin mukana?

Ei kommentteja: