maanantaina, elokuuta 11, 2008

Kaukasian ruutitynnyri savuaaGeorgia aloitti viime torstaina (7.8) uhkapelin, jossa nyt näyttää käyvän hieman toisin kuin mitä Georgian presidentti Mihail Saakashvili oli laskeskellut tapahtuvan. Georgiassa oli juuri päättynyt maan historian suurin, Nato-vetoinen sotaharjoitus, ja Saakashvili määräsikin joukot hyökkäämään kapinalliseen, itsenäisyyttä ajaneeseen Etelä-Ossetian maakuntaan. Saakashvilin veto oli suorastaan järjetön, sillä Venäjän reaktio ei yllättänyt ketään. Luottiko Saakashvili siihen, että USA ja länsimaat tulevat avuksi? Vai luottiko Saakashvili siihen, ettei Venäjä reagoi niin kuin se on uhannut reagoida, jos Georgia aikoo ratkaista Etelä-Ossetian tilannetta asein? Ajatteli Saakashvili mitä ajatteli, temppu oli joka tapauksessa järjetön ja nyt Kaukasian ruutitynnyri savuaa kun Venäjä aloitti sotatoimet Etelä-Ossetiaan hyökännyttä Georgiaa vastaan.

USA ei tule sotilaallisesti Georgian apuun ja muilta länsimailtakin on tarjolla vain Venäjää tuomitsevia lausuntoja. Georgian läpi kulkeva öljyputki on se mistä länsi on huolissaan, ei niinkään siitä miten Georgialle lopulta tässä kriisissä käy.

Karjalan palautusta kannattavien kannattaisi nyt seurata tätä kriisiä tarkkaan ja ennen kaikkea sitä miten Venäjä on reagoinut ja miten se toimii. Karjalan palauttajat ovat yleensä myös innokkaita Nato-jäsenyyden kannattajia.

"Jos Georgia olisi Nato-jäsen, tilanne olisi täysin toinen. Jos Suomi olisi samaan aikaan Nato-jäsen, tilanne olisi Suomen kannalta erittäin vaarallinen. Jos Georgia Nato-jäsenenä pyytäisi apua, Venäjän naapurimaana olisimme erittäin suurten valintojen edessä. " (Aleksanteri-instituutin tutkija Mikko Palonkorpi, >> HS/10.8)Etelä-Ossetian noin 70 000 asukkaasta suuri osa on venäläisiä. Venäjä on ilmoittanut invaasionsa motiiviksi heidän suojelemisensa. Suomelle takaisin luovutetussa Karjalassa asuisi 300000-400000 venäläistä. Venäjä saisi loistavan "viidennen kolonan" Suomen politiikkaan vaikuttaakseen.

Täytyy muistaa, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Venäjä käy tiukkaa tiedotussotaa ja Georgia ampuu yhtä kovilla takaisin silläkin rintamalla.

"- Etelä-Ossetian valtaus oli nopea, mutta varsin epälooginen, jos ajatellaan Venäjän reaktioita. Täytyihän Saakashvilin ymmärtää, että Venäjä ei anna nöyryyttää itseään." "- Taloudellinen kehitys on ollut katastrofi ja oppositio on osoittanut mieltään. Tämä (hyökkäys) on lähes klassinen temppu siitä, miten kiinnitetään huomio ulkopolitiikkaan ja yhdistetään kansa sotatilan avulla" (Aleksanteri-instituutin tutkimuspäällikkö Markku Kangaspuro)

"- Se, että kyseinen konflikti rauhoittuu, ei tarkoita sitä, että Kaukasian alue rauhoittuisi. Se on ollut vuosituhansia kulttuurien ja kansallisuuksien jakaja" (dosentti Alpo Juntunen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta)

"Explainer: Georgia's territorial turmoil"

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/08/georgia.explainer/index.html

"Länsi tuskin auttaa Georgiaa"
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkija+L%C3%A4nsi+tuskin+auttaa+Georgiaa/1135238499069

"USA vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Venäjän sotatoimet"
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/USA+vaatii+YKn+turvallisuusneuvostoa+tuomitsemaan+Ven%C3%A4j%C3%A4n+sotatoimet/1135238487856

"Carl Bildt vertasi Venäjän hyökkäystä Hitlerin toimiin"
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Carl+Bildt+vertasi+Ven%C3%A4j%C3%A4n+hy%C3%B6kk%C3%A4yst%C3%A4+Hitlerin+toimiin/1135238499462

"Asiantuntija: Hyökkäys Etelä-Ossetiaan oli uhkapeliä"
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1567876

"Sotaraportoinnin vaikea taito"
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Sotaraportoinnin+vaikea+taito/1135238504954


1 kommentti:

Karjala takaisin kirjoitti...

"Etelä-Ossetian noin 70 000 asukkaasta suuri osa on venäläisiä."

Wikipediassa ei ole vuotta 1979 uudempia väestötietoja, mutta silloin venäläisiä oli pari prosenttia.