maanantaina, tammikuuta 05, 2009

Palautushankkeen eteneminen 2008Hyvää uutta vuotta. Venäjä ei sitten viime vuonnakaan vielä ymmärtänyt mitä tarkoittaa "win-win", jos se Karjalan Suomelle palauttaisi. Ei kyllä ymmärrä moni suomalainenkaan, eikä oikein osaa selittää hokeman lanseeraaja itsekään, mutta väliäkö sillä. Katsotaanpa mennyttä vuotta 2008; kuinka palautushanke eteni?

Takapakkia nyt ikävä kyllä on tullut vähän enemmänkin ja juuri niissä ns. suurissa kysymyksissä, joita palautushankkeen pääpäsmäri ProKarelia on ajanut. Kiinteistöjen palautuskysymyksessä kävi kuten ennustettiinkin, EIT antoi toisetkin rukkaset AA Silvennoisen yritelmälle palautella Viipurista perintökiinteistöä. EIT ei ottanut juttua edes käsiteltäväkseen. Samanlaisia uutisia tuli Saksasta, josssa saksalaiset saivat EIT:lta kielteisen päätöksen (asia sentään siis käsiteltiin) omaisuuden palautukselle Puolasta. Sotasyyllisyystuomioitakaan ei purettu viime vuonna kun Korkein oikeus ei löytänyt laista perusteita tuomion purkamiselle vaikka ProKarelia ahkerasti asiasta propagoikin. Nord Streamin kaasuputkeakin ollaan edelleen vetämässä Suomenlahden halki vaikka AA Silvenoinen Suomesta Viroon 50 metriä leveää kaivosvaltausta putken haitoksi yrittääkin saada aikaan. Eikä Karjalan suomalaisilta maanomistajjilta edelleenkään kysytä lupia maan käyttöön. Poliittisella rintamalla Karjalasta ei ole puhuttu ja valtiotasolla siitä on taidettu viime vuonna vaieta ihan kokonaan.

Mutta kuinka se Karjalan palautus sitten eteni vuonna 2008? Itselleni ei noita edistysaskelia kovin tule mieleen, ehkäpä joku muu olisi huomannut etenemistä? Tätä koitin kysellä Suomi24:n Karjalan palautuspalstallakin, joka on tietääkseni ainoa aiheeseen keskittynyt keskustelupalsta netissä. Ainoa vastaus sieltä näyttää tulevan, että jopa on keskustelun tasokin mennyt vauhdikkaasti taaksepäin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nimierkki: "Suomi24:n Karjalan palautuspalstallakin, joka on tietääkseni ainoa aiheeseen keskittynyt keskustelupalsta netissä."

Olen minä löytänyt toisenkin, mutta hiljaista on sielläkin ja samat hörhöt kuin Suomi24:ssakin:

http://www.luovutettukarjala.fi/forum/index.php?board=5.0