torstaina, toukokuuta 21, 2009

Historia ei palauta Karjalaa



Karjalaakin palauttelevan Pro Karelian valitsema linja törmäsi taas vaihteeksi Karjalan mäntyyn.


Pro Karelia on ahkerasti mainostanut ja esittänyt ympäri Suomea latvialaisen Edvins Snoren 'Soviet Story' -elokuvaa, joka rinnastaa natsismin ja kommunismin sekä rinnastaa nyky-Venäjän Neuvostoliittoon, eli pyrkii tekemään Venäjästä samanlaista roistovaltiota kuin mikä Neuvostoliittokin oli. Osallistuminen tähän historiasta käytävään Venäjän vastaiseen informaatiosotaan vei taas Karjalan palautusta askeleen pari taaksepäin.


Venäjän presidentti Dmitri Medvedev perusti alkuviikosta historiakomission ja Venäjällä on valmisteilla lakiesitys historian vääristelyä vastaan. Medvedevin mukaan komissiota tarvitaan "vastustamaan yhä aggressiivisempia yrityksiä kirjoittaa historia uudelleen Venäjälle epäedullisessa valossa". Venjällä valmisteilla olevan lakialoitteen mukaan historian väärentäjille ja Venäjän edun vahingoittajille voisi määrätä 3–5 vuotta vankeutta ja tämä koskisi myös muiden maiden kansalaisia. "Soviet Storyn" kaltaisten Venäjän virallisen historiankäsityksen vastaisen, Neuvostoliiton natsismiin rinnastavan ja sen toimet kriminalisoivan, sekä nyky-Venäjän Neuvostoliittoon rinnastavan tapaisten, siten venäläisten silmissä Venäjän vastaisen propagandan levittämisestä tulisi siis rikos Venäjällä, jos aloite saa siellä lain voiman. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että esim. Pro Karelian pääsihteeri Veikko Saksi voisi joutua pidätetyksi ja saada 3-5 vuotta vankeutta, jos erehtyisi menemään Venäjälle lain tultua voimaan.


Olen aina sanonut, ettei historiaan vetoaminen palauta Karjalaa ja nykyisen kehityksen perusteella tuon voi vain alleviivata. Yhteistä näkemystä historian kulusta ei ole löydettävissä, joten siihen on turha vedota. Historia on umpikuja. Venäläiset tunnustavat vain, että Karjala oli joskus laillinen osa Suomea, mutta suomalaistenkin on pakko tunnustaa, että se on nyt laillinen osa Venäjää. On turhaa ajan ja voimavarojen haaskausta jämähtää kiistelemään siitä, miten ja miksi alue vaihtoi omistajaa. Energia tulisi suunnata siihen, miten alueesta pääsisi taas suomalaisetkin hyötymään ja miten suomalaisten paluu kotiseuduilleen hyödyntäisi Venäjää.


Pro Karelian alkuperäisen, nyt jo ilmeisesti ja valitettavasti hylätyn mission sanoin; "Siirretään syrjään syyllisyyden, vihan ja katkeruuden tunteet, epäluulo ja historiassa kohdatut vääryydet ja rakennetaan palautusta ensisijaisesti paremman yhteisen tulevaisuuden" pohjalle. Siitä voi jo siis jättää pois viimeisen lauseen, eli "ja historian totuuden pohjalle", koska tuo totuus vie vain umpikujaan, koska yhteistä totuutta ei ole löydettävissä sillä totuuksia on useampia näkökulmasta riippuen. Valtioiden rajojen siirtäminen ei saa olla itseisarvo ja tarkoitus vaan ihmisten tulee tulla ensin. Suomalaisilla on oikeus kotiseutuihinsa, olivat ne sitten minkä tahansa valtion rajojen sisällä.


Mitään muuta tietä suomalaisten paluulle Karjalaan ei ole, kuin historian syrjään siirtäminen. Jos tähän ei kyetä niin Karjalan voi unohtaa ja tulevaisuus on pelkkää turhaa riitelyä.




Ei kommentteja: