keskiviikkona, toukokuuta 09, 2007

Halonen puolusti avoimuutta


Presidentti Tarja Halosen tiistaina 8.5.-07 järjestämässä kolmannessa presidenttifoorumissa yli 30 vaikuttajaa pohti Suomen ulkopolitiikan haasteita. Halosen mielestä ulkopolitiikasta voidaan keskustella avoimesti myös televisiokameroiden ja toimittajien seuratessa keskustelua. Presidentin mielestä se on demokratiaa, että päätöksenteossa mukana olevat ihmiset voivat olla hieman eri mieltä. "Jos päätökset tehdään vain kahden korvan välissä, silloin kyse alkaa olla diktatuurista."

Eduskunnan suurta valiokuntaa johtava Erkki Tuomioja sai hämmennettyä hieman: "Keskusteleminen ulkopolitiikasta avoimesti, julkisesti ja rehellisesti ei ole aina helppoa. Jos media ei olisi ympärillä, puhuttaisiin vähän suoremmin." Tuomiojan mielestä Viron tilanne on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa julkisuudessa on puhua ulkopolitiikasta avoimesti. Hänestä oli tärkeää, että Virolle osoitettiin avoimesti solidaarisuutta, kun välit Venäjän kanssa patsaskiistan vuoksi kiristyivät. "Samaan aikaan olisi ollut tärkeä pystyä analysoimaan myös se, mitä mahdollisia virheitä Viro on tehnyt, ei vain Venäjä", Tuomioja totesi, mutta lisäsi, että se on julkisuudessa vaikeaa.

Miksi Viron tekemien virheiden analysointi on julkisuudessa vaikeaa? Siksi, että patsaskiistassa syntyneessä tilanteessa oli korrektia asettua toisen EU-maan puolelle, vaikka vikaa olisi ollut siinäkin. Suomettumisen perinteet jatkuvat, siinä missä ennen suomalaiset poliitikot olivat liiankin nöyrtyväisiä Moskovan suhteen, on kumartelun kohde nyt siirtynyt länteen. Välillä poliitikkojen harjoittama idän ja lännen välillä tasapainoilu voi olla hankalaa, kun Venäjällekin haluttaisiin yhä olla mieliksi. Onneksi meillä on nyt sentään ministereinä "kokeneet sukkuloijat", Väyrynen ja Kanerva. "Keskustelu on aina ylösrakentavaa", Kanerva totesi presidenttiforumissa ja korosti, että sävyeroja ei pidä pelätä. Ministerien lausuntojen sävyerot saattavat kuitenkin peilata hallituksen sisäistä linjattomuutta, joten Tuomiojakin puhunee kokemuksesta, kun harmittelee sitä, ettei ole voinut puhua "suoraan" median valvovan silmän alla.

Jukka Kemppisen blogi: "Ei tule heti mieleen, että juuri eronnut ja juuri nimitetty ulkoministeri olisivat istuneet julkisesti olemassa eri mieltä asioista.
Vielä oudompaa oli poliitikkojen ja median vetäminen vastakkain.
Mihin unohtui kansa?"

http://kemppinen.blogspot.com/2007/05/media-ja-meediot.html

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vaan johan siinä on Väyrysellä opettelemista tuossa ettei Venäjään päin tarvitsekaan automaattisesti kumarrella. Onhan hän toki ollut Brysselissä uudelleenkoulutettavana, saa nähdä miten opit on menneet perille ;)