tiistaina, huhtikuuta 10, 2007

Ala-arvoinen internetkeskustelu

Tyypillinen internetkeskustelu Karjala-kysymyksestä.
(P: Karjalan palauttaja, V: palautuksen vastustaja)


P: Karjala takaisin ja heti!
V: Miksi?
P: Siksi kun se on meiltä varastettu!
V: Mielestäni sitä ei kannata enää palauttaa. Alue on 60 vuodessa venäläistynyt niin, ettei sitä voi nähdä enää osana Suomea. Mikään ei takaa, että suomalaiset saisivat sieltä menettämäänsä omaisuutta takaisin vaikka Karjala palautettaisiinkin Suomelle. Alueella asuu satoja tuhansia venäläisiä, elintasokuilu Suomeen nähden on valtava. Palautus myös maksaisi Suomelle kymmeniä miljardeja euroja, eikä meillä ole varaa siihen. Lisäksi alueen venäläisväestöstä aiheutuisi vain ongelmia.
P: Miksi puolustat Stalinin piirtämiä rajoja? Ei palautus mitään Suomelle maksaisi, yritykset maksavat kaiken. Karjalaan syntyisi valtava investointibuumi, se maksaisi itse itsensä takaisin. Venäläiset sieltä voisivat halutessaan muuttaa muualle Venäjälle.
V: En minä Stalinin rajoja puolusta, minusta palautuksesta vain olisi Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Miksi venäläiset mihinkään kotoaan muuttaisivat kun tarjolla on mahdollisuus päästä asumaan EU-maahan ja elintason nostoon? Karjalaan tulevasta investointibuumista ei ole mitään takeita, ei se kiinnosta yrityksiä ja investointeja nytkään. Valtio joutuisi aina maksamaan alueen infrastruktuurin ja palvelut, ei yritykset harrasta sellaista hyväntekeväisyyttä.
P: Taidat olla vanha stalinisti? Saatko Tehtaankadulta palkkaa?
V: No en tietenkään. Karjalan ja Suomen välinen elintasokuilu ja kulttuuriero vain on niin valtava, alue on rapistunut, eikä minkäänlaista puolueetonta tutkimusta palautuksen kannattavuudesta ole tehty niin, että voisin palautusta kannattaa niiden tietojen pohjalta mitä asiasta on tarjolla.
P: Paljonko Tehtaankatu maksaa sinulle palkkaa palautuksen vastustamisesta? Harmittaako kun naapurissa ei ole enää suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa?
V: Älä nyt höpäjä. En ole kommunisti, enkä kaipaa Neuvostoliittoa. Venäjäkin on tietääkseni nykyään kapitalistinen maa.
P: Miksi sitten puolustat Stalinin piirtämiä laittomia rajoja?
V: En minä niitä puolusta. Rajat kyllä ovat nykyisellään täysin lailliset ja sopimusten mukaiset. Niin kuin jo sanoin, palautuksesta vain olisi minusta enemmän haittaa kuin hyötyä Suomelle.
P: Miltä tuntuu olla tuollainen suomettunut maanpetturi? Miksi kumartelet Venäjää?
V: En minä Venäjää kumartele. Sinähän tässä venäläisiä Suomeen olet haluamassa satoja tuhansia!
P: Karjala tulee saada takaisin tyhjänä niin kuin se menetettiinkin etnisen puhdistuksen takia!
V: Ei Karjalassa sentään etnistä puhdistusta tapahtunut, suomalaisethan evakuoivat sen itse...
P2(vaihtaa nimimerkkiä): Russofiili! Stalinisti! Putinisti! Tehtaankadun myyrä! Karjala takaisin ja heti!!!
V: En ole mikään noista. Palautus vain ei mielestäni korjaa mitään vaan siitä aiheutuu vain uusia ongelmia.
P3(vaihtaa nimimerkkiä): Miksi osallistut keskusteluun jos et edes halua Karjalaa takaisin?
V: Miksi en saisi?
P1(vaihtaa nimimerkkiä): Siksi että Tehtaankatu maksaa sille palkkaa keskustelun sotkemisesta!
P2(vaihtaa nimimerkkiä): Näillä panslavisteilla tärkeintä on vain Venäjän etu!
P3(vaihtaa nimimerkkiä): V hävisi tämän keskustelun! Karjala takaisin ja heti!
P1(vaihtaa nimimerkkiä): Karjala takaisin ja heti!
P2(vaihtaa nimimerkkiä): Karjala takaisin ja heti!
Jne, jne, jne...

ProKarelia lähti liikkeelle hyvillä periaatteilla, mutta ei ole itsekään elänyt niin kuin opettaa.
Pertti-peruspalauttajilta tätä on jo mahdotonta vaatia, he eivät pääse yli eikä ympäri edes kohdasta 1.

Internetkeskustelut elävät jo omaa elämäänsä, jolla on hyvin vähän tekemistä reaalimaailman kanssa. Virtuaalimaailman keskusteluissa näyttää olevan ihan oma todellisuutensa (lehmätkin olivat Karjalan asukkaita) ja lainalaisuutensa (veromallit, kansantalousmallit), joiden ymmärtämisessä jalat maassa elävillä voi olla vaikeuksia.

Asiallista keskustelua Karjala-kysymyksestä lienee jo mahdotonta edes toivoa, sillä tämän aihepiirin tiimoilta omia antipatioitaan pääsee toteuttamaan sekalainen sakki ns."mukapalauttajia", joiden tavoitteena ei edes ole asiakeskustelu vaan he saavat "kicksinsä" siitä että pääsevät muita keskustelijoita mollaamaan ja keskustelut sotkemaan. Ehkäpä KareliaForumin takana olevat tahot (ProKarelia, Jääkärien Perinneliitto, JP 27:n Perinneyhdistys ja Vapaussodan Perinneliitto) ovat sittenkin oikeassa; internetkeskustelu ei etene niin kauan kuin häiriköinti nimimerkkien turvin sallitaan. Harmi vain, että KareliaForumin ja Karjala-keskustelun kohdalla tämä tarkoittaa Karjalan palauttajien yksinpuhelua, sillä kukapa sitä hullulle tiiliskiveä antaa ja pyytää lyömään sillä itseään päähän. Sama asiahan se olisi nimensä antaminen näille "Karjala-nationatseille".

ProKarelian palautusprosessi on edelleen hyvä ehdotus. Vielä kun joskus näkisimme keskustelujenkin noudattavan sitä linjaa, saati ProKarelian itsensä.

ProKarelia: Yhteistyöpohjainen palautusprosessi

1. Siirretään syrjään syyllisyyden, vihan ja katkeruuden tunteet, epäluulo ja historiassa kohdatut vääryydet ja rakennetaan palautusta ensisijaisesti paremman yhteisen tulevaisuuden pohjalle.
2. Hyväksytään pakkoluovutettujen alueitten rauhanomainen, molempien osapuolien etua huomioon ottava ja ihmisoikeuksia kunnioittava palautus yhteiseksi tavoitteeksi.
3. Hyväksytään palautuksen prosessiluonne eli palautuksen eteneminen vaiheittain. Nyt on asian kotimaisen käsittelyn vaihe.
4. Keskitetään voimavarat laajamittaisen poliittisen ja kansalaiskeskustelun käynnistämiseen mahdollisimman monen median kautta. Ylläpidetään korkeatasoista keskustelua.
5. Motivoidaan valtiovalta ja ministeriöt, yritysjärjestöt, tutkimuslaitokset ja eri intressitahot käynnistämään mittava selvitys palautuksen kaikista vaikutuksista omalla toimialallaan.
6. Selvitysten ja keskustelujen jälkeen motivoidaan Suomi hakemaan poliittista ymmärrystä ja tukea hankkeelle maailmanlaajuisesti ja esittämään Venäjälle neuvottelua palautusprosessin toteuttamiseksi molempien osapuolien eduksi. Viedään prosessi positiiviseen päätökseen saakka.

http://www.prokarelia.net/fi/?x=prokarelia

Surkeaa Karjala-keskustelua voi seurata vaikkapa Suomi24:ssa.

Ei kommentteja: