maanantaina, toukokuuta 07, 2007

Hankala naapuri

Suomen Moskovan suurlähetystön piiritys jatkuu. Yhtenäinen Venäjä-kokoomukseen liittyvä nuorisojärjestö Naši on piirittänyt Suomen suurlähetystöä Moskovassa jo kohta viikon. Mielenosoittajat vaativat Suomen hallituksen eroa ja Suomelta virallista anteeksipyyntöä Itä-Karjalan keskitysleireistä jatkosodan ajalta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati Suomen johtoa puuttumaan pikaisesti ja Karjalan palautusta vaativien fasististen järjestöjen toimintaan Suomessa. Lavrov muistutti, että Suomi on sitoutunut Pariisin rauhansopimuksessa kieltämään fasististen järjestöjen toiminnan alueellaan. Pääministeri Vanhasen mukaan erillistä rajasopimusta ei tarvita, koska Suomi ja Venäjä ovat jo luvanneet kunnioittaa toistensa rajoja muiden sopimusten yhteydessä, eikä Suomi hänen mukaansa näe Suomen ja Venäjän välillä avointa kysymystä rajoista. Samoin Vanhanen huomautti, että Karjalan palautusta vaativat kansalaisjärjestöt ole fasistisia järjestöjä ja Suomessa on yhdistymis- ja kokoontumisvapaus siinä missä sananvapauskin sallii näiden järjestöjen tuoda julki mielipiteensä. Vanhanen korosti, ettei näiden kansalaisjärjestöjen mielipide ole Suomen virallinen mielipide, eikä virallinen Suomi ole vaatimassa Karjalaa takaisin. Venäjän varapääministeri Sergei Ivanov puolestaan uhkasi eilen illalla Suomea sähkön ja öljyntoimitusten katkaisulla vauhdittaakseen Suomen hallituksen taipumista neuvotteluihin uudesta rajasopimuksesta. Ivanov vaatii Suomea tekemään Venäjän kanssa erillisen sopimuksen nykyrajoista, jotta puheet Karjalan palauttamisesta Suomelle saisivat virallisen lopun....

Edellä kirjoitettu ei ole totta, mutta ajatelkaapa millainen myrsky on mahdollista nostaa vesilasiin, jos ja kun vaikkapa kansallismielinen Naši-nuorisojärjestö bongaa Suomesta järjestöjä, jotka vaativat osaa pyhästä Venäjästä.

Viron patsas-showsta tuli osa Venäjän sisäpolitiikkaa. Luomalla ulkopuolisia uhkia Kreml pitää kansalaiset varpaillaan. Mikäpä maata sen paremmin yhdistää kuin uhka ulkoa, vaikkapa nyt sitten Viron kaltainen pieni "uhka". Venäjän käytös pientä naapuriaan kohtaan herättää paljon kysymyksiä, mutta se osaltaan kertoo menossa olevasta asennemuutoksesta naapurissa. Neuvostoliiton sortumisen jälkeinen alistumisen aika on ohi, Venäjän suhteet EU:n kanssa ovat solmussa, se on uhannut irtautua Euroopan tavanomaisten aseiden sopimuksesta ja iso riita muhii Yhdysvaltain kanssa ohjustorjuntajärjestelmästä. Venäjä pyrkii takaisin suurvalta-asemaan ja se tekee sitä kovilla sanoilla ja asenteella.

Nyt ei todellakaan ole oikea aika aloittaa keskustelua Karjalasta Venäjän kanssa. Näyttää myös siltä, ettei sellaista aikaa ole edes tulossa enää. Venäjällä opposition ääni hukkuu Kremlin tukemien kansallismielisten jymyyn ja isovenäläisyys on taas kovassa huudossa. Isovenäläinen ei äiti-Venäjän alueista luovu, varsinkaan vanhasta venäläisestä kaupungista Viipurista, vaikka Zirinovski sitä jo Suomelle lupaili, jätti vain kertomatta että sen jälkeen kun Suomikin on palautettu Venäjälle...


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuula Hölttää harmittaa Kareliaforumilla kun ei pääse lukemaan blogiasi:

"Pakkoluovutettujen alueiden pakolaisten pako jatkuu.

Julkinen välinpitämättömyys, vaikeneminen, halveksunta ja loukkaukset, joita kukaan ei estä, ovat tehneet tehtävänsä. He vievät sananvapautensa jälleen piiloon, suljetuille palstoille ja blogeille, jotka suojelevat heidän ajatuksiaan kuin kauan sitten menetetty kotiseutu ja läheiset."


http://www.kareliaforum.net/forum/Forum6/HTML/000015.html

Nimierkki kirjoitti...

Hmmm... No, jotenkin tuosta tuli mieleen, että ehkäpä Tuula Hölttä ei ole edes käynyt lukemassa tätä blogia ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mikäpä tätä 1/4 Karjalan pakolaisista edustavaa Hölttää nyt ei harmittaisi :D