torstaina, marraskuuta 08, 2007

Ja kansa maksaa...


Veronmaksajat suurkorvauksien maksumiehiksi Alpo Rusin vahingonkorvausjutussa.

Helsingin käräjäoikeus päätti tänään torstaina, että Alpo Rusi saa korvauksia taloudellisesta vahingosta 20.000 euroa, henkisistä kärsimyksistä 50.000 euroa, lakimieskuluihin 25.000 euroa ja oikeudenkäyntikuluihin 80.000 euroa, kaikki korkoineen. Supon tutkijoiden tai tutkinnasta tienneiden poliitikkojen lörpöttely medialle tuli siten maksamaan veronmaksajille 175.000 euroa + korot.

Rusi itse vaati valtiolta 500.000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä. Rusin mielestä suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 perusteettoman esitutkinnan, jossa hänen epäiltiin vakoilleen entisen Itä-Saksan hyväksi. Aiemmin Rusin kolmen hengen avustajajoukko kertoi laskuttavansa yhteensä 313.000 euroa. Jäikö Rusi nyt sitten 138.000 miinukselle? " Rusi sai kaiken, mitä lähti hakemaan" Rusin asianajaja Zacharias Sundström summaa Iltalehden mukaan.

Oikeuden mukaan Supon päätös aloittaa esitutkinta ei siis ollut perusteeton, mutta tiedonhallinnassa Supossa tai sen ulkopuolella oli vikaa. Oikeus perusteli vahingonkorvauksia sillä, että on tapahtunut tietovuoto ja perusoikeusloukkaus, muilta osin oikeus hylkäsi Rusin kanteet. Supolla oli siis oikeus ja aihetta tutkia, Rusille korvattava virhe syntyi tietojen vuotamisessa tutkinnasta julkisuuteen. Perusoikeusloukkaus syntyi oikeusministeri Johannes Koskisen (sd) syyttömyysolettaman vastaisesta lausumasta: "On todettu että juuri törkeään vakoilurikokseen ei löytynyt näyttöä, mutta sensijaan kylläkin sinänsä lainvastaisesta toiminnasta".

Alpo Rusin kirja "Vasemmalta ohi. Kamppailu Suomen ulkopoliittisesta johtajuudesta rautaesiripun varjossa 1945-1990" ilmestyi juuri. Siinä hän listaa ja syyttää nimeämiään poliitikkoja suoraan Stasin ja KGB:n agenteiksi. Saapa nähdä, todetaanko tämän kirjan väittämät joskus "syyttömyysolettaman vastaisiksi" leivättömän pöydän ääressä vai jokohan "Rusi-kinaaminen julkisuudessa" loppuu, niin kuin Suojelupoliisin uuden päällikön Ilkka Salmen mielestä saisi jo loppua.

Berliinin Humboldt-yliopiston vierailevan professorin Seppo Hentilän mielipide on selvä:

"Jos historioitsija luottaa siihen, että jokainen sana itätiedustelun kertomuksissa on totta, hän antaa KGB:lle ja Stasille ensiyön oikeuden Suomen poliittisen historian kirjoittamiseen.
Rusille on näin käynyt - ja tulkitsen, ei taitamattomuudesta vaan tietoisesti ja harkiten. Kirjoittajan motiivien arvaileminen ei ole arvostelijan asia. "

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Ei+pit%C3%A4isi+uskoa+jokaista+tiedusteluraportin+sanaa/HS20071106SI1KU03su6

Ei kommentteja: