maanantaina, lokakuuta 20, 2008

Sotasyyllisyystuomioita ei voi purkaaYksi ProKarelian ajamista asioista sai Korkeimmalta oikeudelta tänään lunta tupaan:

KKO: Sotasyyllisyystuomioita ei voi purkaa

Tiedote 20.10.2008 - KKO:lla ei toimivaltaa sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä annetun tuomion purkamiseen

Korkein oikeus (KKO) on tänään antanut päätöksen, jonka mukaan sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä annetun tuomion purkaminen ei kuulunut KKO:n toimivaltaan.

Tuomio oli annettu muun ohella ministerinä toimineelle Väinö Tannerille helmikuussa 1946. KKO katsoi päätöksessään, että sotasyyllisyysoikeuden perustaminen ja sotaan syyllisinä pidettyjen rankaiseminen tapahtui sellaisista lähtökohdista ja sellaisissa olosuhteissa, joita on pidettävä poikkeuksellisina.

Sotaan syyllisten rankaisemiseksi säädettiin erityislaki. Lakiin ei sisältynyt säännöstä, jonka mukaan sotasyyllisyysoikeuden tuomioon olisi mahdollista hakea muutosta. KKO vastusti lain säätämistä vuonna 1945 antamassaan lausunnossa.

Poikkeuksellisen taustan vuoksi ei KKO:n mukaan ollut perusteltua ryhtyä jälkikäteen tarkastelemaan tuomiota ja siihen johtanutta menettelyä yleisten tuomionpurkua ja kantelua koskevien säännösten pohjalta.

Lisätiedot: Esittelijäneuvos Kari Vesanen, p. 01036 40065

http://www.kko.fi/44735.htm

ProKarelian kanta: Sotasyyllisyys

EDIT:
ProKarelia teki sen taas, nimittäin varsin omalaatuisen tulkinnan, tällä kertaa tästä KKO:n päätöksestä ja otsikoi sen näin kekseliäästi: "KKO VAHVISTI SOTASYYLLISTEN TUOMIOT VÄÄRIKSI JA PESI KÄTENSÄ" >> PK:n juttu

Vaikka tuota päätöstä kuinka lukemalla lukee niin ei siitä vain satu silmään sellaista, että KKO jossain kohtaa julistaisi tuomiot vääriksi. Kyllä tuollaiseen johtopäätökseen päästäkseen vähintään Veikko Saksi pitäisi olla...

Perusteluissaan KKO tulee yksinkertaisesti siihen johtopäätökseen, että:

"Mainituilla perusteilla Korkein oikeus ei ole toimivaltainen käsittelemään hakemusta sotasyyllisyysoikeuden tuomion purkamisesta. Sen vuoksi Korkein oikeus jättää Tannerin hakemuksen tutkimatta."

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tulee Karjalan palauttajille lunta tupaa sitten ihan urakalla. Ensin EIT:lta kielteinen päätös saksalaisevakoille, nyt sotasyyllisyystuomiota ei voi purkaa ja seuraavaksi onkin luvassa Itämeren kaasuputken haitoksi suunnitellun kaivosvaltaushankkeen evääminen...

Onkohan yhtään hanketta, missä tämä eräs asianajaja K.S. olisi onnistunut viemään sen asiakkaansa haluamaan päätökseen?

Neiti Nuttura kirjoitti...

Ns sotaan syyllisten tuomitseminen on osa suomalaista selviytymistarinaa.

Heti alkuunsa kaikille oli selvää, ettei kyseessä ollut mikään oikea oikeudenkäynti. Vaan voittajan harjoittama mielivalta. Rangaistuksiin tuomitut armahdettiin heti, kun se oli mahdollista. Arvonimet ja viratkin annettiin takaisin niille, joille se vielä oli mahdollista.

Korkeimman valtionjohdon taholta on näyttävästi tuotu esille kunnioitus tuomittujen Suomen hyväksi antamalle uhrille.

Vaatimus tuomioiden purkamisesta tuo jotenkin mieleen erään kaatuneen diktatuurin rehabilitointimenettelyn. Sille oli perusteita kommunismin oloissa. Ns kansan vihollisina tuomittujen omaiset pääsivät rehabilitoinnin myötä takaisin yhteiskunnan turvaverkkoon. Suomen oloissa tämä sama asia hoidetaan - ja on jo kauaan sitten hoidettu - vapaan historiankirjoituksen ja tiedonvälityksen toimin.

Anonyymi kirjoitti...

Neiti nuttura on oikeassa, tämä ei ole enää oikeusistuimien eikä eduskunnnan asia vaan historiankirjoituksen ja tiedonvälityksen. Lisäksi eduskunnan suorittama tuomioiden purku tulkittaisiin takuuvarmasti väärin maailmalla, Suomi saisi äärioikeistolaisen reviosionismin leiman, joka tekisi vain hallaa maalle ja olisi vaikeasti pois selitettävissä. Maailmalla kun nämä tuomiot ymmärretään vähän eri tavalla kuin täällä Suomessa.