torstaina, huhtikuuta 17, 2008

Onko palautukselle vaihtoehtoa?

Mitä jos unohdettaisiin se rajan siirto ja etsittäisiin Karjala-kysymykseen todellista "win-win" ratkaisua. Kartastaan sokeasti rajalinjoja tuijottelevia ja niiden sisälle jäävästä mitään ymmärtämättömiä nurkkapatriootteja tämä ehdotus ei miellytä, mutta entäs te muut?

Kehitelläänpä ajatusta "Ei Karjalaa takaisin Suomelle vaan suomalaiset takaisin Karjalaan":

1. Raja jää siihen missä se on ollut viimeiset 64 vuotta.

2. Suomalaisille, eli käytännössä evakoille ja heidän jälkeläisilleen, neuvotellaan luovutetuille alueille kotiseutuoikeus, johon kuuluu oikeus palata alueelle ja ottaa hallintaansa sotien takia menetetty kiinteistöomaisuus.

3. Tätä palautettua omaisuutta ei ole oikeus myydä eteenpäin tietyn määräajan aikana (esim. 10-20 vuotta). Määräajan umpeuduttua evakot/perikunnat saavat joko jatkaa omistustaan tai myydä omaisuuden kenelle haluavat. Määräajalla varmistellaan alueelle muuttavien sitoutuminen Karjalan hyväksi tehtävään jälleenrakennustyöhön ja karsitaan äkkirikastumisen toivossa Karjalaan kaipailevat evakoiden jälkeläiset oikeasti Karjalaan kaipaavien joukosta.

4. Venäjä takaa omaisuuden siirron suomalaisille ja verottaa omistuksia sen jälkeen oman lainsäädäntönsä puitteissa. Venäjä huolehtii myös mahdollisesti suomalaisten tieltä pois muuttavaan joutuvien uudelleen sijoittamisesta ja näiden muuttojen kustannuksista. Jos kiinteistö on Venäjän valtion omistuksessa tai muuten mahdoton palauttaa niin Venäjä korvaa kiinteistön hinnan suomalaiselle osapuolelle.

5. Suomi ja EU suuntaavat lähialueyhteistyöhön kuuluvan tukensa näille alueille parantaakseen yhteistyössä Venäjän kanssa alueen asukkaiden palveluita.

6. Suomalaiset "paluumuuttajat" vievät alueelle omaa osaamistaan ja investoivat rakentamalla kiinteistöilleen ja osallistumalla alueen ja sen palveluiden kehittämiseen. Venäjän "win".

7. Suomalaiset saavat 64 vuotta sitten menettämäänsä omaisuutta takaisin ilman, että Suomen valtio joutuu ottamaan koko alueen kehittämisen yksin omalle vastuulleen. Aluetta kehitetään vastaisuudessa yhdessä EU:n ja Venäjän kanssa. Suomen "win".

8. Keksi itse lisää?

[>> avaus Suomi24 Karjalan palautus-palstalla 15.4.2008 , kommentit sinne, kiitos ]

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ehdotus, mutta ei mene läpi. Suomalaiset pelkäävät venäläisiä niin paljon, etteivät uskalla lähteä Karjalaan, jos rajaa ei siirretä. Tässäpä sen näkee, kuinka tärkeä se ikiaikainen suomalaisalue ja juuret siellä oikeasti ovat karjalaisille. Mukavuudenhalu voittaa kotiseuturakkaudes.