tiistaina, kesäkuuta 24, 2008

Tiitisen lista julkistetaan vihdoin?


Hallinto-oikeus: Tiitisen lista annettava toimittajalle

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin on annettava kopio ns. Tiitisen listasta sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle. Supo kieltäytyi listan luovuttamisesta vedoten valtion turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan.Lista on annettava sen jälkeen, kun hallinto-oikeuden päätös on saanut lainvoiman. Tämä tapahtuu kuukauden päästä, jos osapuolet eivät valita ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.Listalla on tiettävästi parinkymmenen ihmisen nimet, jotka länsisaksalaisten käsityksen mukaan pitivät yhteyttä DDR:n tiedustelupalveluun Stasiin. Hallinto-oikeuden mukaan on ilmeistä, ettei listan luovuttaminen vaaranna valtion turvallisuutta. Se katsoo, että lista on lähinnä pelkkä nimi- ja yksilöintitietojen luettelo ja se liittyy valtioon, jota ei enää ole. Siinä ei myöskään ole yksityisyyden suojan piiriin liittyviä salassa pidettäviä tietoja.

STT 24.6.2008

______________

Supo harkitsee jatkotoimia
24.6.2008

- Olemme tänä aamuna saaneet päätöksen, ja nyt pohditaan, miten asiassa etenemme, suojelupoliisin viestintäjohtaja Liinu Lehto-Seljavaara kertoo Iltalehdelle.

Lehto-Seljavaaran mukaan Supo käyttää 30 päivän harkinta-aikaa sen pohtimiseen, valittaako se Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä korkeampaan oikeusasteeseen.
Hallinto-oikeuden tänään tullut päätös ei Lehto-Seljavaaran mukaan erityisesti hetkauta suojelupoliisissa. Hän muistuttaa, että korkein hallinto-oikeus päätti 2003, että suojelupoliisilla on oikeus salata lista.
- Nyt pohdimme, mikä asiassa nyt on muuttunut. Lehto-Seljavaara sanoo.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200806247845613_uu.shtml

______________

Julkaista vai eikö julkaista, kas siinäpä pulma. Listan luovuttaminen ei varmaan todellakaan vaaranna valtion turvallisuutta, mutta se varmasti rikkoo yksityisyyden suojan piiriin liittyviä salassa pidettäviä tietoja. Listahan ei ole mikään luettelo vakoojista vaan henkilöistä, joista Stasilla oli henkilökortti arkistossaan. Vakoojan leiman listalla olevat kuitenkin väistämättä saisivat median ja yleisön hampaissa.

Kumpi sitten on tärkeämpää, yleisen ja varsinkin median uteliaisuuden tyydyttäminen vai listalla olevien mahdollisten syyttömien suojeleminen? Ehkäpä lista olisi jo syytä julkaista niin ainakin turhat arvuuttelut sen sisällöstä loppuvat. Media saa kyllä varautua siihen, että se joutuu myös vastuuseen mahdollisista ylilyönneistään. Kunnianloukkaushan on nyt "IN".

EDIT: Supo ei julkaise Tiitisen listaa vieläkään (HS/Jouni Mölsä - Julkaistu: 10:46 )

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Supo+ei+julkaise+Tiitisen+listaa+viel%C3%A4k%C3%A4%C3%A4n/1135237388753

Ei kommentteja: