keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Hajoaako USA?
Neuvostoliiton hajoamista jo vuonna 1976 ennustaneelle ennustaneelle ranskalaiselle Emmanuel Toddillekin naureskeltiin aikoinaan. Silloin Todd ennusti, että Neuvostoliitto hajoaa seuraavan 25 vuoden kuluessa (La chute finale: Essais sur la décomposition de la sphère Soviétique (1976)). Eipä siihen sitten niin kauaa mennytkään ja harva nauraa enää Toddille.


Venäläinen professori Igor Panarin perustelee nyt ennustustaan Yhdysvaltojen hajoamisesta aika pitkälle samoilla teeseillä kuin Todd aikoinaan, monikulttuurisuus, suuri maahanmuutto, taloudellinen taantuma ja moraalinen rappio. Varsin yleinen kantahan on, ettei mikään imperiumi kestä ikuisesti.


Tokihan Neuvostoliiton hajoamista ennusti moni muukin eri aikakausina, eri perustein; Leon Trotsky, George Orwell, George Kennan, Zbigniew Brzezinski, Charles de Gaulle, Konrad Adenauer, Whittaker Chambers, Michel Garder, RAND corporation, Robert Conquest, Sun Myung Moon, Andrei Amalrik, Marian Kamil Dziewanowski, Bernard Levin, Daniel Patrick Moynihan, Raymond Aron, Ravi Batra, Werner Obst, Ronald Reagan,... Eli ei se Neuvostoliiton hajoaminen lopulta täytenä yllätyksenä nyt sentään ihan kaikille tullutkaan.


Ns. sovjetologia oli aikanaan oma tieteenlajinsa jonka tarkoitus oli analysoida ja ymmärtää Neuvostoliiton hallintojärjestelmää, politiikkaa, talouselämää ja käytäntöjä sekä yhteiskuntaa. Suurin osa näistä alan tutkijoista ennusti pieleen, heille Neuvostoliiton kaatuminen todellakin tuli yllätyksenä. Ihan niin kuin suurimalle osalle jatkuvaan kasvuun uskoville talouden asiantuntijoista tämä nykyinen taantuma ja päälle puskeva lamakin - jolle sillekin löytyy nyt ennustajia, jotka näkivät tämän taloustaantuman tulon jo vuosia sitten.


Tietysti Panarin (ex-KGB) ennustus heijastaa Venäjällä muodissa olevaa antiamerikkalaisuutta, eikä amerikkalaisista tietenkään löydy tukijoita hänen ennustukselleen - eihän niitä Neuvostoliiton hajoamisen ennustajia tuettu saati otettu edes vakavasti Neuvostoliitossakaan, niin kuin nyt yleensäkään missään muuallakaan muitakaan maailmanlopun ennustajia. Valkoisen talon kommentti Panarinin ennustuksiin oli: No comment

Ja heitähän riittää, ennustajia siis. Profeetaksi kuitenkin pääsee vasta jos/kun ennustus osuu oikeaan. Toivotaan nyt kuitenkin, ettei Panarinista tule sellaista ja Yhdysvallat ei hajoaisi. Yhdysvaltojen hajoaminen nimittäin toisi Venäjää tai Kiinaa täyttämään sen tyhjiön joka USA:lta maailmanpolitiikaan syntyisi.

Ei kommentteja: