perjantaina, tammikuuta 26, 2007

Huhtiniemeä käännetään

Hätäisimmät ehtivät jo huokaista helpotuksesta Suomi24:n historiapalstalla kun Huhtiniemestä löytyneet luut kuuluivatkin alustavien tutkimusten mukaan venäläisille sotilaille tsaarinvallan ajalta. Onneksi asia ei kuitenkaan jää tähän vaan Huhtiniemen huhut on päätetty tutkia kunnolla. Jospa vihdoinkin vuosikymmeniä askarruttaneeseen asiaan tulisi selvyyttä.

---
Joukkohautaetsintä laajenee Huhtiniemen ulkopuolelle
Etelä-Saimaa, 26.1.2007

Mahdollisia tutkimus-paikkoja on puolenkymmentä. Huhtiniemen luita tutkitaan myös Uppsalan yliopistossa Ruotsissa.


JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Joukkohaudan etsinnät Lappeenrannassa laajenevat Huhtiniemen ulkopuolelle. Asiasta kertoo kaivauksia johtava arkeologian professori Mika Lavento.
Hän ei kuitenkaan halua paljastaa uusien tutkimuskohteiden tarkkaa sijaintia, koska Huhtiniemen tutkimusten jatkosuunnitelmat ovat keskeneräisiä.
- Sanotaan nyt niin, että Huhtiniemen leirintäalue ei ole ainoa paikka, joissa kaivauksia voidaan tehdä. Mahdolliset kaivauspaikat ovat olleet esillä lehtien palstoillakin, Lavento tyytyy toteamaan.
Huhujen mukaan joukkohautoja olisi myös Huhtiniemen vesilaitoksen läheisyydessä, leirintäalueen pesurakennuksen edessä, liikuntakeskukseen johtavan Pelitien varressa, lentokentän päässä sekä Kuutostien eteläpuolella Mattilassa.


Ennen varsinaisten kaivausten aloittamista alueilla tehtäneen esitutkimuksia muun muassa vanhojen karttojen, ilmakuvien, rakennustietojen ja vesiputkien sijainnin osalta.
Skannauslaitteella pystytään myös päättelemään, onko maaperää myllätty viime vuosikymmeninä ja onko maastossa luilta vaikuttavia esineitä.

LAVENTO EI OSAA vielä sanoa, koska Huhtiniemen tutkimukset jatkuvat. Eduskunta on myöntänyt kaivauksille sadan tuhannen euron rahoituksen, mutta Lavennon mukaan päätös ei ole ehtinyt vielä hänen pöydälleen.
- Ennen päätöksen saapumista työt seisovat. Meidän on turha laatia utopistisia budjetteja ja suunnitelmia eri tahojen kanssa, jos niiden toteuttamiseen ei olekaan varaa.
Viime syksyn kaivausten tulokset valmistuvat lopullisesti vasta kevättalvella.
Huhtiniemen luita on parhaillaan tutkittavana Uppsalan yliopistossa Ruotsissa, missä niille tehdään iänmääritys.
- Tutkinta tapahtuu hiukkaskiihdyttimen avulla. Myös Helsingin yliopistolla on vastaava laite on, mutta sen tulokset eivät ole niin tarkkoja kalibrointivian takia. Uppsalasta saamme tarkemmat ja luotettavammat tulokset.
Iänmäärityksellä on tarkoitus saada lopullinen varmistus sille, ovatko Huhtiniemen luut peräisin 1800- vai 1900-luvulta. Tutkimukset maksaa keskusrikospoliisi.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kauanko pitää tutkia ennen kuin voidaan myöntää, että älyttömät ja ristiriitaiset huhut ovat vain älyttömiä ja ristiriitaisia huhuja? Karjalaan tämä liittyy vain sikäli, että soppaa on ollut keittämässä Karjala-lehden päätoimittaja.

Anonyymi kirjoitti...

"Kauanko pitää tutkia ennen kuin voidaan myöntää, että älyttömät ja ristiriitaiset huhut ovat vain älyttömiä ja ristiriitaisia huhuja? "

Kaivetaan niin kauan että pystytään todistamaan että ne ovat älyttömiä ja ristiriitaisia huhuja. Jos se vaatii koko Huhtiniemen kääntämistä ylösalaisin niin käännetään sitten. Pääasia, että totuus selviää ja huhuilta katkeaa siivet.