tiistaina, tammikuuta 16, 2007

Suomalaista vihaa

________________________

Ryssittely huolestuttaa venäjänkielisiä (STT 28.1.2006)

Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitto (Faro) on huolestunut rasismista, erityisesti siihen liittyvästä ryssä-sanan käytöstä. Vetoomuksen jättäneen liiton kannanoton mukaan ennakkoluulot ovat viime kuukausina kärjistyneet.Liitto asettaa myös kyseenalaiseksi poliisin halukkuuden selvittää rasistisia rikoksia. Uhrin oikeusturvan katsotaan heikentyvän myös siksi, että ammattitulkin hankkimiseen ei ole halukkuutta.Venäjänkielisten yhdistysten liitto esittääkin lainsäädännön muuttamista. Poliisin tulisi liiton mielestä ilmoittaa vähemmistövaltuutetun toimistoon etnisyyteen liittyvistä rikosepäilyistä.Suomessa asuvaan venäjänkieliseen väestöön kohdistuva rasistinen käyttäytyminen on liiton mukaan etenkin koulumaailmassa ilmenevä ongelma.


________________________

"Ryssävihan veritankkausta" näytetään harrastettavan yhä ainakin Prokarelian keskustelupalstalla KareliaForumilla, missä kirjoittelijat perustelevat venäläistä alkuperää olevia ihmisiä kuvaavan halveksivan "ryssä" -sanan käyttöä mitä mielikuvituksellisimmin tekosyin. Esimerkiksi:


Ryssland on Suomen kotimaisen kielen käyttämä virallinen,
ainoa, valtion nimi. On erittäin luontevaa, normaalia, ymmärrettävää, loogista
ottaa tästä valtion sanasta kansallisuussanaksi lainasana.


Kyseinen selittelijäkin taatusti tietää sanan nykyisen oikean merkityksen. "Ryssäviha" siis elää ja voi hyvin Suomessa. Tässä yksi näkemys sen syntyyn ja syihin:

>> Ryssävihan synty Suomessa, Pentti Niskanen Carelia-lehdessä n.o 12-2001

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kareliaforumin "K.PalautavichTakasinov" aka matkakirjailija Markus Lehtipuu on yrittänyt puolustella ryssä-sanan käyttöä jo kauan. Kuinkahan sokea tai typerä pitää olla, jos sen haukkumasanan ihan oikeasti kuvittelee olevan vain vilpitön ruotsinkielen johdannainen? Lehtipuu ei ole vilpitön vaan venäläisvihan nostattelija, jonka viranomaiset pistävät vielä kuriin jossain vaiheessa jos meno jatkuu tuollaisena.

Anonyymi kirjoitti...

Kareliaforumia sanotaan muilla keskustelupalstoilla "Hei, me vihataan ryssää" -forumiksi, sitähän se on. Kymmenkunta Venäjää vihaavaa joutilasta räyhää ja rähisee siellä Venäjälle ja keskenään 24/7. Hauska sitä uhoa ja yritystä on joskus käydä seuraamassa, mutta enimmäkseen se on vain sitä samaa paskaa aina vaan ;)

-Make

Anonyymi kirjoitti...

"Hauska sitä uhoa ja yritystä on joskus käydä seuraamassa, mutta enimmäkseen se on vain sitä samaa paskaa aina vaan ;)"

Minusta se ei ole hauskaa vaan surullista, että tuollaisia vihaamiseen keskittyviä forumeita löytyy. Hyvä puoli siinä on se, että niinkin sisäänpäin kääntyneet ja traumoissaan piehtaroivat ressukat ovat kerääntyneet kaikki samaan paikkaan ja pysyvät sitten poissa oikeista keskusteluista.