perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Mielipiteenmittauksesta



Mitä mieltä suomalaiset ovat Karjala-kysymyksestä?

Erilaisia galluppeja on vuosien mittaan tehty, mutta oikeastaan niiden tuloksia ei voi verrata suoraan toisiinsa, koska niiden kysymystenasettelu on ollut huomattavan erilainen. Jonkinlaisen suuntaa-antavan johtopäätöksen niistä kuitenkin voi tehdä: suomalaisista kannattaa Karjalan palautusta Suomelle noin 30%, sitä vastustaa noin 60% kansalaisista ja loput eivät osaa päättää tai halua kertoa.

Helsingin Sanomien 2005 kyselyssä tiedusteltiin vastustamisen syitä. Suurin syy (vastustajista 52 %) oli epäily siitä, että "jälleenrakentaminen olisi liian kallista". 21 % ajatteli, että "vanhojen vääryyksien perään on turha haikailla" ja 15 % pelkäsi, että "Suomeen syntyisi liian suuri venäläisvähemmistö, mikä aiheuttaisi jännitteitä". 9 % epäili palautuksen kiristävän Suomen ja Venäjän suhteita. Vain 1 % vastusti palautusta väitettyjen ympäristöongelmien vuoksi ja 10 % muun syyn vuoksi.

Mielenkiintoinen oli myös Elinkeinoelämän Valtuuskunnan asennetutkimus maaliskuussa 2006. Sen tuloksista kävi ilmi, että 73% vastaajista oli sitä mieltä, että Karjala-keskustelu pitäisi lopettaa kokonaan. Huolestuttavinta palautuksen kannattajien kannalta on se, että tämän jälkeen ei ole uusia galluppeja tehtykään.

Venäläisiltä ei mielipidettä juuri kukaan ole viitsinyt kysellä, ikään kuin asia olisi vain suomalaisten. MTV3 sentään teetti Viipurissa 1999 kyselyn ja sen perusteella alueen palautusta Suomelle kannatti 34 % ja vastusti 57 %, jos nykyasukkaat saisivat Suomen kansalaisuuden. Jos taas palautus vaatisi alueelta muuttamisen, luvut olivat 17 % ja 77 %. Miten lie mielipide nykyään, Venäjän vaurastumisen ja elintason nousun myötä.

Ehkäpä yhdeksi palautusjärjestöjä harmittavaksi gallupiksi voidaan laskea myös Arto Lahden presidenttiehdokkuus, jonka puolesta Karjalan palauttajat kampanjoivat ahkerasti. Vaivaisen 0.4 prosentin kannatuksessa ei jälkeenpäin ollut juhlimista. Presidentinvaalien toisella kierroksella tammikuussa 2006 kumpikaan ehdokkaista ei edes kommentoinut Karjalan kysymystä.

ProKarelia ja muut palautusjärjestöt tavan takaa kritisoivat näitä galluppeja. Miksipä ei, kun tulokset ei koskaan miellytä. Sitä minä vain ihmettelen, missä nämä palautusjärjestöjen teettämien mielipidemittausten tulokset ovat? Jäikö tulokset julkaisukelvottomiksi? Vai eikö niitä muka ole tehty? Jos ei, niin millä perusteella nämä järjestöt voivat väittää suomalaisten haluavan palautusta ja jopa yli kahden miljoonan suomalaisen kannatuksesta hankkeelleen?

Odotan mielenkiinnolla ensimmäisen julkaistavan palautusjärjestön teettämän mielipidekyselyn kysymyksenasettelua. Se voi olla mielenkiintoisen moniselitteinen.

---

Kaaviossa käytetyt tiedot

Teettäjä: Karjala
Tekijä: MC-Info Oy
2005
36% Kannattaa
51% Vastustaa
14% Ei osaa sanoa


Teettäjä: Helsingin Sanomat
Tekijä: Suomen Gallup
2005
30% Kannattaa
62% Vastustaa
8% Ei osaa sanoa


Teettäjä: Karjalan Liitto
Tekijä: Taloustutkimus
2005
26% Kannattaa
57% Vastustaa
16% Ei osaa sanoa


Teettäjä: STT
Tekijä: Suomen Gallup
2004
38% Kannattaa
57% Vastustaa
5% Ei osaa sanoa


Tekijä: Suomen Kuvalehti
1998
20% Kannattaa
58% Vastustaa
22% Ei osaa sanoa

Tekijä: Suomen Kuvalehti
1997
22% Kannattaa
59% Vastustaa
19% Ei osaa sanoa

Tekijä: Suomen Kuvalehti
1996
21% Kannattaa
66% Vastustaa
13% Ei osaa sanoa

Ei kommentteja: