perjantaina, tammikuuta 05, 2007

ProKarelia ajaa Silvennoisen asiaa


Jo aiemmin mainittu asianajaja Silvennoinen näyttää saaneen mainostajakseen Karjalan palautusta ajavan anonyymijärjestö ProKarelian. Näin ProKarelia ainakin mainostaa Silvennoisen kaasuputki-haastetta internetsivullaan.

Hieman näyttää ProKarelia olevan irtaalla todellisuudesta.
Pari lainausta sen kaasuputkijutusta:

"Kaasuputkihankkeella on suomalaisesta näkökulmasta kaksi keskeistä ongelma-aluetta:
- putki halkoo Karjalassa suomalaisten omistamia maita
- merenalaisen putken ympäristö- ja turvallisuusvaikutukset"

Tuollaisia laukomalla Venäjän puolella rajaa sijaitsevien maiden omistuksesta ProKarelia nuolaisee ennenkuin on tipahtanut, eli uskoo täysin asianajaja Silvennoisen hankkeisiin. Tuosta omistusoikeudestahan ei ole vielä olemassa minkäänlaisia päätöksiä mistään oikeusasteista, ei Suomesta, ei Venäjältä eikä mistään kansainvälisestä instanssista. Silvennoisen Euroopan Ihmisioikeustuomioistuimelle (EIT) jättämän haasteen käsittely on yhä kesken, mutta Silvennoinen ja ProKarelia käyttäytyvät ikään kuin asia olisi jo päätetty. Kaukana siitä.

ProKarelia on omaksunut Silvennoisen hankkeen omakseen täysin:

"Neuvostoliiton pakkoluovuttaessa Karjalan (sekä Petsamon, osia Sallasta ja Kuusamosta sekä Suomenlahden ulappasaaria) vain raja siirtyi, eivät suomalaisten omistusoikeudet. Siten suomalaiset evakot ja heidän jälkeläisensä yhä omistavat Karjalassa olevat kiinteistöt. Suomalaisilla on välitön omistajan intressi siitä, kulkeeko maakaasuputki heidän omistamiensa maitten kautta ja mitä se mahdollisesti vaikuttaa maan käyttöön, arvoon ja omien alueiden palautukseen. Luonnollisesti kiinnostavaa on, suoritetaanko maan pakkokäyttämisestä jotain korvauksia."

Huomatkaa tuossa tuo viimeinen sana: korvauksia.

Jos rehellisiä ollaan niin sitähän näissä omistusoikeushankkeissa ollaan hakemassa: korvauksia.
Monikohan EIT-valitukseen yhtynyt Silvennoisen asiakas on hakemassa omistusoikeutta voidakseen käyttää ennen omistamaansa kiinteistöä paikan päällä ollen? Vastaavasti, moniko on mukana hankkeessa taloudellisen hyödyn vuoksi? Veikkaisin, että suurin osa.
ProKarelialla on muitakin suorastaan hauskoja näkemyksiä kaasuputken vetämisesestä Suomenlahteen. Tietysti ProKarelian tarkoitus oli tällä vain pelotella lisää Venäjää muutenkin pelkääviä, mutta komiikaksi menee:
"Pinnan alla kulkevat venäläiset sukellusveneet valvovat potentiaalisia terrori-iskuja putkea vastaan. YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan aluevesirajan sisällä sukellusveneiden tulee kulkea pinnalla lippu liehuen. Tätä vaatimusta ei enää ole pelkällä talousvyöhykkeellä, joten Suomen vyöhykettä sahaavat venäläiset sukellusveneet. Miten sinne enää mahtuvat Suomen rajavartiolaitoksen alukset?"
Vastauksena "huolestuneelle" ProKarelialle: ihan samalla tavalla kuin nykyäänkin. Suomen rajavartiolaitoksen aluksilla on Suomen aluevesien ulkopuolella ihan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin venäläisilläkin aluksilla. Suomen aluevesillähän venäläiset eivät sukeltele.
Lisää pelottelua:
"On selvää, että venäläiset sukellusveneet tarkoin kartoittavat suomalaiset merenalaiset kuuntelulaitteet ja asentavat Suomen talousvyöhykkeelle omat laitteensa."
Tiedoksi ProKarelialle: Ne ovat siellä jo. Kaasuputken takia niiden paikkaa joudutaan ehkä paikoin vaihtamaan. Eikä vain venäläiset; Niin joutuu tekemään Suomen laivastokin.
"Kaasuputkenkin osalta on löydettävä samanlainen win-win –tilanne, jota Karjalan ja muiden pakkoluovutettujen alueitten palautuksella tavoitellaan. Hanke on parhaimmillaan silloin, kun se hyödyttää kaikkia osapuolia."
Eli ProKarelia-Suomi -sanakirjaa käyttäen edellinen käännettynä: Kaasuputkea on käytettävä painostuskeinona Karjalan palautukseen tähtäävässä hankkeessa. Hanke on parhaimmillaan silloin, kun siitä vähintään tipahtaa taloudellisia korvauksia kaasuputken kulkureitillä yli 60 vuotta sitten asuneiden suomalaisten sukulaisille ja muutamalle asianajajalle.
>> Koko ProKarelian kaasuputki-agiteeraus, joka lienee parivaljakko Saksi-Silvennoisen tuotos.

5 kommenttia:

Karjala takaisin kirjoitti...

Kuten blogissakin on tullut jo sanottua, tässä on ehkä se hyvä puoli, että tuo älyttömyys on pakko ampua alas
aika pian, ja silloin Silvennoisen asiakkaat saattavat tajuta tulleensa jymäytetyiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten blogissakin on tullut jo sanottua, tässä on ehkä se hyvä puoli, että tuo älyttömyys on pakko ampua alas aika pian, ja silloin Silvennoisen asiakkaat saattavat tajuta tulleensa jymäytetyiksi.

Siinä voi ikävä kyllä mennä aikaa ja rahaa enemmänkin. Sen toisen EIT:lle valittaneen poppoon asianajaja on puhunut että asian käsittely voi kestää EIT:ssa viisikin vuotta. Sen jälkeen on vuorossa asian käsittely Venäjällä. Jos asianajaja saa pidettyä asiakkaansa ruodussa niin tulot on taattu vuosiksi.

Karjala takaisin kirjoitti...

Juu, nuo EIT-valitukset kestävät ja kestävät. Sen sijaan tuon kaasuputkihölynpölyn pikaisen alasampumisen luulisi olevan sekä EU:n että Venäjän edun mukaista.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä taida olla EU:n etujen mukaista nämä rajojen siirtelyt ja omaisuuden palautukset missään muuallakaan sen alueella. Kiistoihin on aihetta muuallakin kuin Suomen ja Venäjän välillä. Ehkäpä parempi olisi madaltaa niitä rajoja, eikä siirrellä niitä.

Karjala takaisin kirjoitti...

Kun nyt Saksa, Puola ja Tshekki kuuluvat EU:hun, niin kaikki omaisuudenpalautusideat ovat taatusti EU:lle myrkkyä. Rajojen siirteleminen ehdottoman rauhanomaisesti ja sopimusteitse sen sijaan tuskin olisi ongelma EU:lle (toki muuten äärimmäisen vaikeasti saavutettavissa, mutta yrittänyttä ei pann eikun siis laiteta).