torstaina, elokuuta 02, 2007

Näytelmä jatkuuSuomalaisen politiikan huippu todistamaan Rusi-oikeudenkäyntiin
1.8.2007 16:17, päivitetty 01.08. 20:57


Valtiotieteiden tohtori Alpo Rusin oikeudenkäynti Suomen valtiota vastaan alkaa 20. elokuuta. Rusi vaatii vahingonkorvauksia taannoisesta vakoilijasotkusta.
Helsingin käräjäoikeus julkisti tänään vahingonkorvaus oikeudenkäynnin aikataulun. Todistajina on joukko nimiä suomalaisen politiikan huipulta. Todistajanaitioon nousevat muun muassa entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Esko Aho, presidentti Martti Ahtisaari sekä entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Oikeudenkäynnissä puidaan nyt miten Rusiin kohdistuneet epäilyt vuosivat julkisuuteen.
Rusi kommentoi myös Rosenholz-aineistosta löytynyttä kohua. Rusi haluaa myös muistuttaa, että valtaosa Rosenholz-aineistosta löytyvistä nimistä ei liity edes tahattomaan tietojen antamiseen Stasille.

- Saksan Stasi-tutkijoiden heinäkuun alussa ilmestynyt raportti toteaa, että neljällä viidesosalla kortistosta löytyvistä nimistä ei ole mitään tekemistä vakoilun kanssa, Rusi toteaa.
Rusin arvion mukaan suomalaisiin liittyvistä runsaasta 200 henkilökortista alle 50 on ollut Stasille "operaatioita" eli tietolähteitä omasta halustaan.
- Oikeusturvan kannalta on olennaista, että ketään muutakaan kuin minua ei leimata perusteettomasti, Rusi sanoo.

Rusin mukaan Rosenholz-tietojen salaaminen ei kuitenkaan saa olla mahdollista enää Suomessakaan.
Rusi muistuttaa, että Stasi-kortistotietojen julkisuudesta on olemassa Yhdysvaltain ja Saksan valtiollinen päätös vuodelta 2003, joka ylittää mahdolliset tiedustelupalveluiden tai poliisiorganisaatioiden keskinäiset sopimukset.++++++++++++
Ei kommentteja: